Concertprogramma seizoen 2021-2022

De  afgelopen maand – al vanaf 26 september – is zonder noemenswaardige beperkingen de concertserie van de SKAH weer hervat. Genieten van muziek en weer gewoon met een drankje bijpraten in de pauze. Want dat hoort er ook bij.

En  gelukkig meteen weer voldoende publiek; wat zo broodnodig is voor een plezierige ‘ambiance’.

Op 26 september speelde het gitaarduo Izhar Elias en Fernando Cordas. Beide musici in ons land geboren en opgeleid. Kortom: Nederlandse school. Het programma dat de gitaristen brachten was een fijnzinnig samengestelde muzikale reis vanaf Mozart via Beethoven en Schubert tot de topcomponisten uit de Spaanse school zoals Albéniz, Tárrega en Granados. Hoogstaand muzikaal niveau en feilloos elkaar aanvoelend. Op veel instrumenten spelend omdat zij bij de ontstaanstijd van de muziek passende instrumenten meebrachten. Boeiend om die ontwikkeling te kunnen volgen. In het begin van de 19e eeuw hadden gitaren darmsnaren en dat gaf nu een bijna onbekende maar adembenemend mooie haast fluwelen klank; met name was dit te horen in een door Carulli bewerkte pianosonate van Beethoven. Een concert voor fijnproevers en daar waren er toch behoorlijk veel van opgekomen.

Volstrekt anders van karakter was het concert van zondag 24 oktober. Hier geen verstilling maar uitbundigheid.

De zogenaamde Wheelbarrowband; een folkband bestaande uit vijf gedreven muzikanten uit omgeving Oude Niedorp, bevlogen van Keltische muziek, met solozanger Paul Moes, gaf een staaltje van kunnen, passie  en van het leven in Ierse of Schotse pubs. Dat zij ooit durfden op te treden op het Schotse eiland Islay, eigenlijk vooral bekend om zijn malt whisky, toont hun inlevingsvermogen en op muzikaal vakmanschap gebaseerd zelfvertrouwen. De sfeer in de volle Hippolytuskerk hadden zij dan ook met hun swingende jigs en reels in een mum van tijd naar hun hand gezet. Heel andere muziek dan van de gitaristen een maand eerder; maar ook zij verdienen terecht hun plaats in het muzikale spectrum.

Het komende concert is op zondag 28 november. Cécile Huijnen en Marieke Hopman. Een perfect op elkaar ingespeeld duo van een violiste en een accordeoniste. Allebei grootheden op hun instrument met ruime ervaring in symfonische orkesten. Deze twee ‘roodharige godinnen’ maken van ieder concert een beleving: meeslepende muziek, afgewisseld met persoonlijke verhalen. De klankkleuren van de combinatie viool en accordeon zijn ongeëvenaard. Volksmuziek uit de Balkan, Duitse romantiek, Argentijnse tango en zigeunermuziek; ze maken er altijd een eigen karakteristieke versie van. Hun stijl is zowel expressief, virtuoos en swingend, als speels en intiem.

Laat u zich vooral niet weerhouden hierbij aanwezig te zijn.

Henk Pruijsen

Voor het volledige overzicht van alle concerten zie concertprogramma 2021-2022.

150 jaar Knipscheer-orgel

De Hippolytuskerk op Wieringen herbergt met haar orgel een klein pareltje van schoonheid. Het is gebouwd door de firma Knipscheer, destijds een zeer gerenommeerd orgelmaker, en staat geregistreerd als rijksmonument. Het orgel werd in augustus 1870 in gebruik genomen en is dus al meer dan 150 jaar oud. Best wel bijzonder dat hier nog een instrument in gebruik is dat al zo’n lange tijd in de Hippolytuskerk heeft geklonken!

Helaas brengt 150 jaar trouwe dienst ook allerlei ouderdomsverschijnselen en -ongemak met zich mee waardoor het orgel nu niet meer in optimale conditie verkeert. Er ligt inmiddels een uitgebreid herstelplan gereed.

De Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk, spant zich mede in om de financiering rond te krijgen. Van Rotary Wieringerland, het Rabobank Coöperatiefonds en de Hollands Kroonse Uitdaging ontvingen wij in totaal €4250 aan bijdragen c.q. toezeggingen. Recent deed ook EHBO Wieringen een gift van €500. Daarnaast is er in totaal €4217 binnengekomen aan particuliere giften.
Ook de de Protestantse Gemeente ontving bijdragen van diverse fondsen, naast een fors aantal particuliere giften.
In totaal is er nu ruim €38.000 beschikbaar voor de restauratie. De bijdragen onderstrepen het belang dat in het behoud van het fraaie orgel wordt gezien. Alle gevers hartelijk bedankt voor uw bijdragen!

Ondanks deze smalle financiële basis is de restauratie inmiddels op 26 oktober 2021 begonnen. Tot in het voorjaar van 2023 zal de orgelkas een lege aanblik bieden.

Wilt u ook meehelpen om de restauratie van dit prachtige orgel, begroot op €96.566, mede mogelijk te maken? Elke bijdrage is welkom op

ten name van Stichting Vrienden van de Hippolytuskerk
o.v.v. Knipscheer-orgel

Alles over de aankoop van dit prachtige orgel in 1870, de eerste organisten, orgeltrappers en de restauratie.