Veertigdagentijd 2024
In 2024 was dat ds. Tjalling Kindt met houtsneden. Hij is ook wel bekend als de dominee van de Doopsgezinde gemeente op Wieringen. Tjalling Kindt heeft een eigen herkenbare stijl die hij in de loop der jaren ontwikkeld heeft en waarin gespeeld wordt met thema’s uit de geschiedenis van mythologie en christendom. Zijn houtsneden worden, in overwegend zwart-wit en met een sterk contrast, tot sprankelende symbooltaal.
Er is een tiental werken gepresenteerd.
Zomer 2023
In de zomer van 2023 was de Hippolytuskerk weer opengesteld met een expositie waarin aandacht voor een textiele werkvorm. In 2014 waren dat schipperstruien en quilts uit Den Oever en in 2019 gebreide taferelen over het wonderbaarlijke ongeval van de TX49 door het breicafé van Oosterend op Texel. De zomerexpositie van 2023 bestond alleen uit quilts.
Wieringse Trieneke Metselaar maakt deel uit van een quiltgroep, genaamd ‘Kleurrijk’ met als thuisbasis galerie ‘De Ganzerik’ in Oppenhuizen (Friesland). Zij heeft de andere 8 dames, die in die groep het maken van quilts als hobby beoefenen, uitgenodigd om voor het tonen van hun werk ook eens de afsluitdijk over te steken. Het was met 9 exposanten een gevarieerd geheel.
Een quilt bestaat uit 3 lagen textiel. Een top (bovenlaag) van aan elkaar gezette lapjes (het zogenaamde patchwork), een tussenvulling en een achterkant. Deze 3 lagen worden, vaak in een lijnenspel ‘doorgequilt’. Quilten is het met kleine rijgsteekjes door de lagen heen deze aan elkaar bevestigen.
Er bestaan heel veel patronen voor het maken van een top voor een traditionele quilt.
Maar het aantal mensen dat meer wil en moderne en/of art-quilts produceert, of daarnaar op weg is, is groeiende. De leden van ‘Kleurrijk’ willen ‘meer’ en zijn daarheen al 15 jaar onderweg.
2023 – Expositie veertigdagentijd
In deze voor christelijke kerken belangrijke bezinnings- en vastentijd voorafgaande aan Pasen, werd een toepasselijk kunstwerk tentoongesteld, nl de beeltenis van de 14 staties van de kruisweg, vervaardigd door René Rosmolen.
Vanaf de eerste eeuwen werden door gelovigen op Goede Vrijdag stille tochten gehouden langs plaatsen waar Jezus op zijn laatste gang zou zijn langsgekomen. Bij elk van die plaatsen, staties genoemd, hield men stil voor gebed. Paus Clemens XII (1652-1740) heeft ooit het aantal staties vastgesteld op 14.