Exposities Hippolytuskerk

Werkgroep Exposities Hippolytuskerk (WEX)

Vanuit de Protestantse Gemeente van Wieringen wordt door de Werkgroep Exposities Hippolytuskerk (WEX) regelmatig exposities georganiseerd en ingericht, in de koorruimte van de Hippolytuskerk. Dit zijn er momenteel 2 per jaar, van korte of langere duur op gebied van bezinning, maatschappij, ontwikkelingssamenwerking, plaatselijke folklore/geschiedenis, cultuur, m.a.w. zo breed mogelijk. Er wordt gewerkt met losse panelen en een ophangrail. Dit geeft uitgebreide mogelijkheden van exposeren.

Het doel van het houden van exposities is de “drempel” van de kerk te verlagen om naast de kerkgangers ook vele anderen kennis te laten maken met de uitstraling van dit mooi gerestaureerde kerkgebouw en de mogelijkheden ervan.

De werkgroep exposities Hippolytuskerk ( WEX) bestaat uit: Vina Braad, Liesbeth Jongema, Joke Tesselaar, Gerard Haverkamp, Gerard Slootweg en Henk Pruijsen.

Voor informatie en contact: Vina Braad, telefoon 0227 591915.

Tijdens de zomeropenstelling 2019 in de Hippolytuskerk te Hippolytushoef zal de daarbij inmiddels gebruikelijke expositie bestaan uit het kunstwerk ‘Door het oog van de naald’ , gemaakt door leden van het breicafé ‘Een steekje los’.

Deze groep komt al geruime tijd elke woensdag bijeen in Het Cafeetje te Oosterend op Texel en besloot destijds mee te werken aan de aflevering Oosterend Present 2013. Een vijfjaarlijks gebeuren met in 2013 als thema: ‘Een dorp vol verhalen’. Besloten werd om een verhaal te gaan breien. Dit bleek een moeilijke opdracht.

Naar ideeën van Erna van Sambeek en Ina Schrama ontstond al brainstormend het plan om het wonderbaarlijke relaas van de TX 49 uit te beelden. Het visserschip TX 49 sloeg in de nacht van 23 op 24 november 1938 tijdens een orkaan in de lengteas over de kop. Op miraculeuze wijze overleefde de gehele bemanning gelukkig deze ramp. Zelfs het schip werd gered en dat werd uiteindelijk door de TX 11 naar binnen gesleept.

Deze avontuurlijke gebeurtenis werd in zeven levendige en prachtig gebreide taferelen als een stripverhaal in beeld gebracht. Het boeiende stripverhaal wordt nu getoond in de Hippolytuskerk  op het voormalige Waddeneiland Wieringen. De doeken blijven hangen tot en met 15 september; de laatste van de open monumentendagen. Met opbrengsten van breiwerk en brochures steunt de breigroep trouwens het Hospice Texel in Den Burg.

De kerk is elke dag open van 13.30 tot 17.00 uur; uitgezonderd alle maandagen en uitgezonderd de kermisdagen van 1 tot en met 5 augustus 2019.

Opening zal plaats vinden op zaterdag 13 juli om 16.00 uur en zal met accordeonspel muzikaal worden opgeluisterd door Greetje Renooij. Hierbij is iedereen van harte welkom.

Laatste exposities Hippolytuskerk

Glasraamkunst. Marije Wolfwinkel. Veertigdagentijd 2019.

“Op Wieringen”. Klederdracht rond 1900, schilderijen van Gert Rasch en Wieringer souvenirs. Van 14 juli t/m 10 september 2018.

“Beleving”. Schilderijen van Willem van den Heuvel. Veertigdagentijd 2018.

“Liefde voor het Keltisch erfgoed”. Beelden en schilderijen van Hans Blank+. Van 8 juli t/m 11 september 2017.

“Kerken en engelen”, schilderijen van Jack Kunst+. Veertigdagentijd 2017, 4 maart t/m 17 april.

“Bezield hout”, houten beelden van Kees Kramer + Veertigdagentijd 2016.

“Allerlei”. Poppen, oud speelgoed, kantkloswerk, beelden en oude muziekinstrumenten. Van 4 juli tot en met 13 september 2015.

Iconen van Ineke Pastoor. Veertigdagentijd 2015, 12 februari tot en met 6 april.

“De zee en Wieringen”. Van 17 mei tot en met 14 september 2014 (Open Monumentendag) Open kerk tijdens de zomermaanden. Met o.a. visserstruien gebreid door dames van het breicafé Hazerswoude, quilts van Trieneke Metselaar en viltwerk van Ellen Fortuin.

Schilderijen van de Wieringer August Pruimboom. November tot en met 15 december 2013.

Veertigdagentijd tentoonstelling “Afgeschreven of Waardevol”. Onder de titel: Afgeschreven… of…Waardevol? deed de Werkgroep Exposities een oproep om mee te doen aan de expositie tijdens de Veertigdagentijd 2013.

Gerlinde Smekal: “De Kleine Prins”, Schilderijen – grafiek – sculpturen. Van 29 september tot en met 24 november 2012.

Gerlinde Smekal:  “Bijbelwoord in Beeldtaal” van 18 februari t/m 9 april 2012. Bijbelwoorden, doorleefd en vertolkt door Gerlinde Smekal in aan abstractie grenzende beelden. Ook grafisch werk en een ijzersculptuur.