Exposities Hippolytuskerk

Werkgroep Exposities Hippolytuskerk (WEX)

Vanuit de Protestantse Gemeente van Wieringen wordt door de Werkgroep Exposities Hippolytuskerk (WEX) regelmatig exposities georganiseerd en ingericht, in de koorruimte van de Hippolytuskerk.

Dit zijn er momenteel 2 per jaar, van korte of langere duur op gebied van bezinning, maatschappij, ontwikkelingssamenwerking, plaatselijke folklore/geschiedenis, cultuur, m.a.w. zo breed mogelijk. Er wordt gewerkt met losse panelen en een ophangrail. Dit geeft uitgebreide mogelijkheden van exposeren.

Het doel van het houden van exposities is de “drempel” van de kerk te verlagen om naast de kerkgangers ook vele anderen kennis te laten maken met de uitstraling van dit mooi gerestaureerde kerkgebouw en de mogelijkheden ervan.

De werkgroep exposities Hippolytuskerk ( WEX) bestaat uit: Vina Braad, Liesbeth Jongema, Joke Tesselaar, Gerard Haverkamp, Gerard Slootweg en Henk Pruijsen.

Voor informatie en contact:
Vina Braad
Tel: 0227 591915

Glas-in-loodkunst in Hippolytuskerk

 Gedurende de Veertigdagentijd  2019 exposeert Marije Wolfswinkel met glasraamkunst in de Hippolytuskerk aan het Kerkplein In Hippolytushoef.

Voor de protestantse kerkgemeenschap is dit een bezinningsperiode, de tijd voor zelfonderzoek en stilte. Christelijke kerkgenootschappen ondersteunen hun gedachtegoed bovendien al sedert de Middeleeuwen met ramen en raamkunst. Kerkgebouwen hebben daar vaak roem mee verworven. Zo heeft bijvoorbeeld de monumentale Grote of Sint-Janskerk in Gouda 72 gebrandschilderde ramen van diverse afmetingen en is alleen al daardoor publiekstrekker.

Exposeren van mobiele glas-in-loodkunst is geen sinecure. Gewicht en kwetsbaarheid spelen een rol. Niettemin kan Marije Wolfswinkel een beperkt aantal van zulke werken een plaats geven in de Hippolytuskerk. Zij werkt – niet ver van Wieringen – vanuit haar atelier ‘Lichtraamtechniek’ in Oudkarspel.

Al van jongs af aan  geobsedeerd door kunst en na een studie kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam zag Marije uiteindelijk in Barcelona het ware licht: haar roeping. Na een opleiding aan de School van Glaskunsten in die Spaanse stad betrad zij de leerweg tot professioneel  glazenier. In Nederland kreeg zij ook de kans om ervaring op te doen met uitdagende en eervolle opdrachten. Voor gebouwen, woningen, kerken etc. Daarmee absoluut meesterschap bereikend. Prachtige voorbeelden zijn te bewonderen in de Oosterkerk in Hoorn of de Allemanskerk in Oudkarspel.

De expositie wordt op 2 maart om 16.00 uur geopend en loopt tot en met 22 april; tweede paasdag. Open op zaterdagen en zondagen van 13.30 uur tot 17.00 uur. Uitgezonderd de weekends van 9 en 10 en van 23 en 24 maart.

Bij de opening is iedereen welkom.

Ralph Hania verlevendigt de opening met pianospel.

Laatste exposities Hippolytuskerk

“Op Wieringen”. Klederdracht rond 1900, schilderijen van Gert Rasch en Wieringer souvenirs. Van 14 juli t/m 10 september 2018.

“Beleving”. Schilderijen van Willem van den Heuvel. Veertigdagentijd 2018.

“Liefde voor het Keltisch erfgoed”. Beelden en schilderijen van Hans Blank+. Van 8 juli t/m 11 september 2017.

“Kerken en engelen”, schilderijen van Jack Kunst+. Veertigdagentijd 2017, 4 maart t/m 17 april.

“Bezield hout”, houten beelden van Kees Kramer + Veertigdagentijd 2016.

“Allerlei”. Poppen, oud speelgoed, kantkloswerk, beelden en oude muziekinstrumenten. Van 4 juli tot en met 13 september 2015.

Iconen van Ineke Pastoor. Veertigdagentijd 2015, 12 februari tot en met 6 april.

“De zee en Wieringen”. Van 17 mei tot en met 14 september 2014 (Open Monumentendag) Open kerk tijdens de zomermaanden. Met o.a. visserstruien gebreid door dames van het breicafé Hazerswoude, quilts van Trieneke Metselaar en viltwerk van Ellen Fortuin.

Schilderijen van de Wieringer August Pruimboom. November tot en met 15 december 2013.

Veertigdagentijd tentoonstelling “Afgeschreven of Waardevol”. Onder de titel: Afgeschreven… of…Waardevol? deed de Werkgroep Exposities een oproep om mee te doen aan de expositie tijdens de Veertigdagentijd 2013.

Gerlinde Smekal: “De Kleine Prins”, Schilderijen – grafiek – sculpturen. Van 29 september tot en met 24 november 2012.

Gerlinde Smekal:  “Bijbelwoord in Beeldtaal” van 18 februari t/m 9 april 2012. Bijbelwoorden, doorleefd en vertolkt door Gerlinde Smekal in aan abstractie grenzende beelden. Ook grafisch werk en een ijzersculptuur.

Het project “Keuze” van Jos Volkers. Van 22 oktober tot en met 27 november 2011. “De Keuze” is een interactieve installatie over de reflectie van je keuze.

“Wieringen Vervilt”, van 17 september tot en met 16 oktober 2011. Combinatie tentoonstelling met viltobjecten van Lyda Rump en foto`s van Truus Visser, met Wieringen als inspiratie.

“Recht en Gerechtigheid”, van 12 maart tot en met 23 april 2011.  Veertigdagentijd tentoonstelling. Een serie indringende foto`s van Amnesty International die de dertig artikelen uit de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens verbeelden.