Werkgroep Exposities Hippolytuskerk

Zomerexpositie 2024

Deze zomer exposeert de Nederlandse Vereniging van Zeeschilders (NvZ)  in de sfeervolle Middeleeuwse Hippolytuskerk te Hippolytushoef. De Vereniging van Zeeschilders komt met een verre terugblik eigenlijk voort uit ons maritieme verleden van de 17e eeuw, aanvankelijk vooral ambachtelijk en afbeeldend. Pas na de Tweede  Wereldoorlog richtte een groep kunstenaars met vooral artistieke aspiraties zich op de vorming van een vereniging in de huidige vorm. Vanaf het begin bestaat er ook een band met de Koninklijke Marine omdat statutair is vastgelegd dat twee leden van het bestuur daaruit afkomstig moeten zijn. De huidige voorzitter – Reginald Visser – woont als gepensioneerd marineofficier zelfs in Hippolytushoef, waar dus nu wordt geëxposeerd.


De NvZ laat zich trouwens regelmatig in de Noordkop zien en in het nabije verleden was dat onder meer in Den Helder, Oosterland op Wieringen en in Kolhorn. Bij de komende tentoonstelling is het werk van 11 kunstenaars te bezichtigen. Dat zijn Winnifred Bastian uit Voorburg, Suzanne Glerum uit Amsterdam, Maarten Groot uit Santpoort-Noord, Leentje Leinders uit Sijbekarspoel, Edith Madou uit Deventer,Dolf Middelhoff uit Amstelveen, Ageeth van den Oever uit Lutjewinkel, Margot Olde Loohuis,  Peter Smit uit Amsterdam, Aly van der Wal uit Zoutkamp en Coob Zeeman uit Bolsward. Een gevarieerd gezelschap, niet alleen met schilderijen maar ook met beeldhouwwerk en keramiek.

Bij de opening op zaterdag 20 juli om 15.30 uur zal ook Maarten Versluis het woord voeren. Wethouder in de gemeente Hollands Kroon. Verder is er passende muzikale omlijsting door accordeonist Piet Bruul en zanger Jan van de Wal. Belangstellenden van harte welkom!

De tentoonstelling is tot en met Open Monumentendag (zondag 15 september) elke week van woensdag tot en met zondag gratis te bezichtigen, m.u.v. de kermisdagen in de eerste week van augustus en 1 september, de herdenking  van de storm in 1674.